5 bra proteinkällor för dig som inte äter kött

5 bra proteinkällor för dig som inte äter kött

Många förknippar proteinintaget med hur mycket kött och andra animaliska produkter de äter. Det stämmer till viss del, men det är inte riktigt så enkelt – för det finns faktiskt en hel del livsmedel från växtriket som innehåller rejält med #protein. Här tittar vi på 5 riktigt bra proteinkällor för dig som inte äter kött.

1. Kikärtor (torkade innehåller 20 g protein/100 g)

Kikärtor har flera fördelar: de är både kalorisnåla, proteinrika och fiberrika. Dessutom är de lätta att inkludera i olika maträtter i stora mängder. Sugen? Det finns mängder med idéer på nätet, allt från traditionella falafelrecept till bakverk och snacks.

2. Gröna ärtor (torkade: 21 g/100 g)

Ärtor kan vid anblick kännas som ett ganska tomt och tråkigt livsmedel, men faktum är att de innehåller stora mängder protein. Dessutom finns det en hel del C-vitamin och fibrer. Gröna ärtor kan vara en utmärkt liten sidorätt, eller varför inte ett sätt att blanda ut ditt ris eller din pasta på ett hälsosamt sätt?

3. Sojabönor (torkade: 34 g/100 g)

Sojabönor är ett av de mest proteinrika livsmedlen som finns, de slår till och med de allra flesta köttprodukterna. Men du behöver inte äta bönorna i sig, då både tofu och tempeh är gjorda på sojabönor. Dessa finns i många produkter som är gjorda för att ersätta kött på ett gott sätt.

4. Kidneybönor (konserverade: 8,75 g/100 g)

Kidneybönor har ett högt proteininnehåll, samtidigt som de är mycket behändiga. De kan nämligen lätt inkluderas i sallader eller vid sidan om måltider. Dessutom är konserverade kidneybönor ganska billiga, vilket inte är fallet med en del andra vegetariska alternativ.

5. Chiafrön (19 g/100 g)

Chiafrön är ett livsmedel som är inne av goda orsaker; de innehåller supermycket fibrer och protein. Vid sidan av hälsofördelarna är det också en väldigt mångsidig produkt som kan bli del av många maträtter, oavsett mål på dagen. Det är lätt att ha en påse frön hemma för att sedan tillsätta i olika måltider och öka proteininnehållet.

Som du ser behöver du inte vara en köttätare för att få dig tillräckligt med protein – när du väljer rätt grönsaker kan du få i dig rejäla mängder, och dessutom som del av goda måltider.

Skriv en kommentar

5 livsmedel som boostar C-vitaminnivåerna i kroppen

5 livsmedel som boostar C-vitaminnivåerna i kroppen

C-vitamin är ett av våra mest omtalade näringsämnen. Det fungerar som en #antioxidant samtidigt som det bl a hjälper kroppen att ta upp järn och bygga upp skelettet. Och det finns ganska många livsmedel som innehåller rejäla mängder vitamin C. Här tittar vi på 5 livsmedel som verkligen kan hjälpa till att boosta C-vitaminnivåerna. 1. Apelsin Citrusfrukter är den kategori som klassiskt förknippas m…

Visa hela inlägget
5 enkla sätt att öka proteinintaget i din kost

5 enkla sätt att öka proteinintaget i din kost

Att äta en balanserad kost är viktigt för att hålla kroppen frisk och fungerande. En viktig del av en hälsosam kost är att få i sig tillräckligt med protein. Protein hjälper till att bygga muskler, stärka immuniteten och hålla oss mätta längre. Här är fem enkla sätt att öka proteinintaget i din kost: 1. Lägg till ägg Ägg är en utmärkt källa till protein. Ett enda ägg innehåller cirka 6 gram protei…

Visa hela inlägget
Växtbaserade proteinkällor: En djupdykning i vegetariska alternativ för muskelbygge

Växtbaserade proteinkällor: En djupdykning i vegetariska alternativ för muskelbygge

Protein är utan tvekan ett av de mest diskuterade näringsämnena när det kommer till kost och hälsa, särskilt i sammanhang av träning och muskeluppbyggnad. Medan animaliska proteinkällor som kött, fisk och ägg länge dominerat konversationen kring optimalt proteinintag, har intresset för växtbaserade proteinkällor vuxit i takt med en ökad medvetenhet om miljö och djurvälfärd, samt en växande populat…

Visa hela inlägget
5 livsmedel vi borde äta mer av

5 livsmedel vi borde äta mer av

En stor del av en hälsosammare livsstil är att byta ut saker vi äter mot hälsosammare alternativ. Men vad finns det för underskattade livsmedel som det äts för lite av? Avokado Avokado är en frukt som är full av nyttiga fetter, och dessutom tycker många att den smakar gott. Den kan vara en del av många maträtter och det höga fett- och fiberinnehållet gör den mättande. Uttryck som ”superlivsmedel” …

Visa hela inlägget
Hälsofördelar med ägg

Hälsofördelar med ägg

Att ägg är en av naturens mest näringstäta livsmedel är ingen hemlighet. Med sitt rika innehåll av protein, vitaminer och mineraler passar ägg perfekt in i en hälsosam kost och har en given plats i många kostenheter världen över. Här går vi igenom varför ägg är så nyttigt för din hälsa och hur du kan dra nytta av detta mångsidiga livsmedel. Rik källa till protein Ett medelstort ägg (cirka 60 gram)…

Visa hela inlägget
Varför är fibrer så bra för kroppen? Här är 3 orsaker

Varför är fibrer så bra för kroppen? Här är 3 orsaker

Det talas mycket om att äta mer fibrer. Vuxna rekommenderas att få i sig ungefär 25-35 gram fibrer varje dag. Undersökningar har visat att de flesta inte når den nivån - vi behöver alltså äta mer fibrer. Men varför är fibrer så bra för kroppen? Det finns många orsaker och här är tre av de viktigaste. 1. Ökad mättnadskänsla För det första ger livsmedel med mycket fibrer en större mättnadskänsla. Du…

Visa hela inlägget