
Hälsofördelar med ägg
Att ägg är en av naturens mest näringstäta livsmedel är ingen hemlighet. Med sitt rika innehåll av protein, vitaminer och mineraler passar ägg perfekt in i en hälsosam kost och har en given plats i många kostenheter världen över. Här går vi igenom varför ägg är så nyttigt för din hälsa och hur du kan dra nytta av detta mångsidiga livsmedel.
Rik källa till protein Ett medelstort ägg (cirka 60 gram) innehåller ungefär 6 gram högkvalitativt protein. Protein är viktigt för att bygga och reparera kroppens celler, och ett komplett protein som i ägg innebär att det innehåller alla essentiella aminosyror kroppen inte själv kan producera.
Innehåller viktiga vitaminer och mineraler Ägg är laddade med flera viktiga näringsämnen. I äggulan finns vitaminer som vitamin A, D, E och flera B-vitaminer, bland annat B12 och folat. Dessa är viktiga för exempelvis immunförsvar, energiomsättning och blodbildning. Dessutom innehåller ägg mineraler som järn, zink, selen och fosfor.
Bra för ögonen Ägg är en av de bästa naturliga källorna till de antioxidativa ämnena lutein och zeaxantin, som båda är viktiga för ögonens hälsa och kan bidra till att minska risken för grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration.
Stödjer hjärnhälsa Kolin är ett näringsämne som har visat sig vara viktigt för hjärnans utveckling och funktion. Ägg är en av de bästa källorna till kolin, som bland annat behövs för nervcellernas upplagring av signalsubstanser och för minne och koncentration.
Håller dig mätt längre Tack vare äggets innehåll av både protein och fett bidrar det till en längre mättnadskänsla. Detta kan minska småätande mellan måltider och därmed hjälpa till vid viktreglering.
Hur många ägg kan man äta? För friska individer är det idag vedertaget att ett dagligt intag av ägg går bra så länge man äter varierat i övrigt. Den tidigare oron för kolesterol har nyanserats, och för de allra flesta påverkar inte måttlig äggkonsumtion blodfetterna negativt.
Sammanfattning Ägg är billiga, lätta att tillaga och väldigt näringsrika – ett utmärkt val för alla som vill äta hälsosamt. Integrera gärna ägg i din kost, vare sig det är till frukost, i sallader eller som del av varm mat.