Varför är fibrer så bra för kroppen? Här är 3 orsaker

Varför är fibrer så bra för kroppen? Här är 3 orsaker

Det talas mycket om att äta mer fibrer. Vuxna rekommenderas att få i sig ungefär 25-35 gram fibrer varje dag. Undersökningar har visat att de flesta inte når den nivån - vi behöver alltså äta mer fibrer. Men varför är fibrer så bra för kroppen? Det finns många orsaker och här är tre av de viktigaste.

1. Ökad mättnadskänsla

För det första ger livsmedel med mycket fibrer en större mättnadskänsla. Du blir mätt snabbare, vilket innebär att du troligen äter mindre och därmed får i dig färre kalorier. Och det finns goda möjligheter att hjälpa detta på traven: många livsmedel finns i varianter som har mer fibrer, t ex fullkornspasta, fullkornsris och bröd.

2. Förbättrad tarmverksamhet

Känner du dig ofta förstoppad, uppblåst och trög i magen? Då kan det vara läge att öka ditt intag av fibrer för att få fart på tarmarna. Eftersom fibrer når hela vägen till tjocktarmen innan de börjar bearbetas gör det att magen och tarmarna behöver arbeta hårdare. Därför kan ett ökat fiberintag göra stor skillnad för maghälsan och tarmfunktionen.

3. Boostat immunförsvar

Sist men inte minst kan fibrer även stärka immunförsvaret. Om dina tarmar mår bra, t ex i form av av en god bakteriebalans (tarmflora), fungerar immunförsvaret bättre och ger ett bättre skydd mot infektioner.

Vad ska du äta för att få i dig mer fibrer?

Men hur ökar du intaget av fibrer? Jo, lyckligtvis finns det många livsmedel som har mycket fibrer, och de kan dessutom ersätta andra livsmedel med ett lägre innehåll.

Några livsmedel som innehåller riktigt mycket fibrer är:

  • Grönsaker
  • Rotfrukter
  • Baljväxter
  • Frukt och bär
  • Fullkornsprodukter

Skriv en kommentar

Hälsofördelar med fibrer i kosten

Hälsofördelar med fibrer i kosten

Fibrer är ofta en bortglömd hjälte i vår kost, men deras betydelse för hälsa och välbefinnande är enorm. Fibrer, som är en typ av kolhydrat som våra kroppar inte kan bryta ner, spelar en viktig roll i att stödja en god matsmältning och bidra till att förebygga olika sjukdomar. Vad är fibrer? Fibrer finns i växtbaserade livsmedel som frukt, grönsaker, fullkorn och baljväxter. De delas vanligtvis in…

Visa hela inlägget
5 livsmedel vi borde äta mer av

5 livsmedel vi borde äta mer av

En stor del av en hälsosammare livsstil är att byta ut saker vi äter mot hälsosammare alternativ. Men vad finns det för underskattade livsmedel som det äts för lite av? Avokado Avokado är en frukt som är full av nyttiga fetter, och dessutom tycker många att den smakar gott. Den kan vara en del av många maträtter och det höga fett- och fiberinnehållet gör den mättande. Uttryck som ”superlivsmedel” …

Visa hela inlägget
5 bra proteinkällor för dig som inte äter kött

5 bra proteinkällor för dig som inte äter kött

Många förknippar proteinintaget med hur mycket kött och andra animaliska produkter de äter. Det stämmer till viss del, men det är inte riktigt så enkelt – för det finns faktiskt en hel del livsmedel från växtriket som innehåller rejält med #protein. Här tittar vi på 5 riktigt bra proteinkällor för dig som inte äter kött. 1. Kikärtor (torkade innehåller 20 g protein/100 g) Kikärtor har flera fördel…

Visa hela inlägget
Superfoods - Vilka livsmedel är verkligen värda att äta?

Superfoods - Vilka livsmedel är verkligen värda att äta?

Det har länge talats om superfoods och dess förmåga att förbättra hälsan. Superfoods är livsmedel som anses innehålla höga halter av näringsämnen och antioxidanter. Men vilka livsmedel är egentligen värda att äta? I den här artikeln ska vi ta en närmare titt på några av de mest populära superfoods och vad de kan göra för din hälsa. Blåbär Blåbär anses vara en av de mest potenta superfoods på gru…

Visa hela inlägget
Fördelarna med sötpotatis: En näringsrik rotfrukt

Fördelarna med sötpotatis: En näringsrik rotfrukt

När det kommer till näringsrik mat är sötpotatis en rotfrukt som förtjänar din uppmärksamhet. Med sin sötma och mångsidighet passar sötpotatis perfekt i både salta och söta rätter. Här belyser vi några av sötpotatisens hälsofördelar och varför den kan bli en viktig del av din kost. Rik på vitaminer och mineraler Sötpotatis är en utmärkt källa till vitamin A i form av betakaroten, en antioxidant so…

Visa hela inlägget
Hjärtats hälsa: Hur kan din kost påverka din kardiovaskulära hälsa?

Hjärtats hälsa: Hur kan din kost påverka din kardiovaskulära hälsa?

Hjärt- och kärlsjukdomar är idag en av de främsta orsakerna till förtidig död världen över. Att vi tar hand om vår kardiovaskulära hälsa är därför av yttersta vikt. Men hur kan kosten påverka hjärtats hälsa? I det här inlägget tittar vi på vetenskapen bakom kostens inverkan på hjärtat och vilka livsmedel som kan främja en starkare och friskare puls. Sambandet Mellan Kost och Hjärthälsa Flera studi…

Visa hela inlägget