
Varför är fibrer så bra för kroppen? Här är 3 orsaker
Det talas mycket om att äta mer fibrer. Vuxna rekommenderas att få i sig ungefär 25-35 gram fibrer varje dag. Undersökningar har visat att de flesta inte når den nivån - vi behöver alltså äta mer fibrer. Men varför är fibrer så bra för kroppen? Det finns många orsaker och här är tre av de viktigaste.
1. Ökad mättnadskänsla
För det första ger livsmedel med mycket fibrer en större mättnadskänsla. Du blir mätt snabbare, vilket innebär att du troligen äter mindre och därmed får i dig färre kalorier. Och det finns goda möjligheter att hjälpa detta på traven: många livsmedel finns i varianter som har mer fibrer, t ex fullkornspasta, fullkornsris och bröd.
2. Förbättrad tarmverksamhet
Känner du dig ofta förstoppad, uppblåst och trög i magen? Då kan det vara läge att öka ditt intag av fibrer för att få fart på tarmarna. Eftersom fibrer når hela vägen till tjocktarmen innan de börjar bearbetas gör det att magen och tarmarna behöver arbeta hårdare. Därför kan ett ökat fiberintag göra stor skillnad för maghälsan och tarmfunktionen.
3. Boostat immunförsvar
Sist men inte minst kan fibrer även stärka immunförsvaret. Om dina tarmar mår bra, t ex i form av av en god bakteriebalans (tarmflora), fungerar immunförsvaret bättre och ger ett bättre skydd mot infektioner.
Vad ska du äta för att få i dig mer fibrer?
Men hur ökar du intaget av fibrer? Jo, lyckligtvis finns det många livsmedel som har mycket fibrer, och de kan dessutom ersätta andra livsmedel med ett lägre innehåll.
Några livsmedel som innehåller riktigt mycket fibrer är:
- Grönsaker
- Rotfrukter
- Baljväxter
- Frukt och bär
- Fullkornsprodukter