Hjälper proteinpulver och proteintillskott? Vad ska du tänka på?

Hjälper proteinpulver och proteintillskott? Vad ska du tänka på?

Gör proteinpulver och andra proteintillskott någon skillnad för dina träningsresultat och vad ska du tänka på kring tillskotten? Här tittar vi närmare på det.

Protein är jätteviktigt för kroppen. Det behövs för att bygga upp celler, bilda enzymer och hormoner och mycket annat. Eftersom det är en byggsten för muskler och andra vävnader i kroppen är det tätt sammankopplat med träning. Och de som tränar hårt ser ofta till att optimera sitt intag av protein för att kunna bygga ännu mer muskler.

De nordiska näringsrekommendationerna säger att vi behöver få i oss 0,8 g protein per kg kroppsvikt och dag. I Sverige har vi ett genomsnittligt intag som nästan är dubbelt så högt. Trots det är intresset för proteinpulver och andra tillskott stort.

Vem behöver proteintillskott?

Ja, behöver vi proteinpulver egentligen? Nej, proteintillskott är inte något som behövs, i alla fall om du får i dig tillräckligt stora mängder protein från det du äter. Men om du har höga träningsmål eller vill komplettera din kost kan det vara ett intressant tillskott.

Däremot är det inget som är speciellt med proteinet som finns i tillskotten. Du kan få dig protein av samma kvalitet från det du äter. Alltså kan en riktigt proteinrik kost ge dig samma boost av intaget som ett tillskott. Den enda skillnaden är att tillskotten är mer koncentrerade.

Jämför proteintillskott – alla är inte lika

Alla proteintillskott är inte lika, trots att många av förpackningarna och hemsidorna är snarlika. Dels kan mängden protein variera, dels kan källan till proteinerna göra det. Dessutom kan det finnas andra saker i produkterna vid sidan av protein. Därför är det bra att läsa på och göra ett medvetet val som är hälsosamt och uppfyller dina önskemål.

Protein är inte allt!

Det är lätt att stirra sig blind på protein och glömma att fylla på med andra näringsämnen, speciellt om du styrketränar. Men det kan bli fel och faktiskt göra det svårare att återhämta dig mellan passen. När du tränar hårt förbränner du många olika ämnen, och du behöver t ex även fylla på med kolhydrater för att få en god återhämtning och bli redo för ännu ett träningspass.

Behöver de som tränar äta mer vitaminer och mineraler?

Behöver de som tränar äta mer vitaminer och mineraler?

Träning är ett av de allra bästa sätten att få en bättre hälsa, men när du motionerar hårt förbränner du också en hel del energi. Du behöver oftast kompensera med kolhydrater och proteiner. Många undrar dock om de även behöver öka intaget av vitaminer och mineraler till följd av träning.

Vad är aminosyror och vad gör de i kroppen?

Vad är aminosyror och vad gör de i kroppen?

Vi vet alla att proteiner är viktiga för oss, och de består i sin tur av olika aminosyror. De är livsviktiga byggstenar för vår kropp – när vi får i oss rätt mängd av de många syrorna fungerar kroppen på bästa sätt. En del av oss kopplar aminosyror till träning och kosttillskott, men alla människor behöver få i sig tillräckligt med protein och de aminosyror som det består av.

5 bra proteinkällor för dig som inte äter kött

5 bra proteinkällor för dig som inte äter kött

Många förknippar proteinintaget med hur mycket kött och andra animaliska produkter de äter. Det stämmer till viss del, men det är inte riktigt så enkelt – för det finns faktiskt en hel del livsmedel från växtriket som innehåller rejält med #protein. Här tittar vi på 5 riktigt bra proteinkällor för dig som inte äter kött.

Hur många kalorier per dag bör olika människor få i sig?

Hur många kalorier per dag bör olika människor få i sig?

Det finns en hel del rekommendationer och tankar kring hur många kalorier vi bör få i oss varje dag. Men vad är det som gäller, och finns det specifika råd för olika grupper? Här tittar vi närmare på de olika rekommendationerna och vad du ska tänka på för att hitta rätt kaloriintag.

Vilka kosttillskott behöver du egentligen?

Vilka kosttillskott behöver du egentligen?

Idag känns det som att det finns kosttillskott med nästan allt där ute, men vilka behöver du egentligen? Jo, om du tittar på t ex Livsmedelsverket finns det några som behövs, medan andra främst är ett komplement som försäkrar dig om ett fullgott intag. Det bästa sättet att göra bra val är att lära sig om näring från pålitliga källor och sedan ta välgrundade köpbeslut baserat på informationen.

Folsyra – viktigt för dig som är, eller vill bli, gravid

Folsyra – viktigt för dig som är, eller vill bli, gravid

Folat är ett B-vitamin som ibland brukar kallas för vitamin B9 eller folsyra. När det kallas för folsyra brukar det vara i den konstgjorda form som finns i kosttillskott. Folat och folsyra associeras framför allt med graviditet, och det är helt rätt. Folsyra är nämligen så viktigt att tillskott rekommenderas till dig som är eller vill bli gravid.

Behöver vi kosttillskott med omega-3?

Behöver vi kosttillskott med omega-3?

Omega-3 är en grupp fleromättade fettsyror som räknas som essentiella, för att må bra behöver vi få i oss tillräckliga mängder från det vi äter och dricker. Det är ett omdiskuterat näringsämne och en del menar att vi borde ta kosttillskott för att få i oss det vi behöver. Men hur får du i dig omega-3 och vilka grupper riskerar brist?…

Hur kan du öka din ämnesomsättning?

Hur kan du öka din ämnesomsättning?

En välfungerande ämnesomsättning (metabolism) gör att din kropp blir bra på att förbränna det du ätit och göra om det till energi. Ju bättre den fungerar, desto större förutsättningar får du att hålla vikten och rent allmänt må bra.

5 kostråd för viktkontroll

5 kostråd för viktkontroll

Många kämpar med att hålla vikten, och det finns många utmaningar – det bästa sättet är att tänka långsiktigt och göra bestående ändringar i sin kost. Här kommer 5 kostråd för viktkontroll över längre tid.

Varför är fibrer så bra för kroppen? Här är 3 orsaker

Varför är fibrer så bra för kroppen? Här är 3 orsaker

Det talas mycket om att äta mer fibrer. Vuxna rekommenderas att få i sig ungefär 25-35 gram fibrer varje dag. Undersökningar har visat att de flesta inte når den nivån - vi behöver alltså äta mer fibrer. Men varför är fibrer så bra för kroppen? Det finns många orsaker och här är tre av de viktigaste.

Vad finns det för olika B-vitaminer?

Vad finns det för olika B-vitaminer?

När vi pratar om näring pratar vi ofta om B-vitaminer och risken att drabbas av B-vitaminbrist. Men vad finns det egentligen för olika B-vitaminer och vilka är det viktigast att hålla koll på? Behöver du ett ta ett kosttillskott med något eller några av dem?

Hur får du i dig tillräckligt med D-vitamin?

Hur får du i dig tillräckligt med D-vitamin?

D-vitamin är ett av de vanligaste näringsämnena att få brist på i Sverige. Detta beror framför allt på att vi får i oss den från solen. Under våra långa vintrar blir det svårt för depåerna i kroppen att räcka, och då kan D-vitaminbrist uppstå. Det har framför allt påverkan på vårt skelett, men teorier finns om att det också är kopplad till allt från våra vinterdepressioner till allvarliga folksjukdomar.

Mat för Hälsa

I dag har vi mer möjligheter än någonsin att äta precis det vi vill, från hela världen. Men vad ska man egentligen välja? Och hur påverkar olika livsmedel våra kroppar? Mat för hälsa hjälper dig att maximera din individuella kost.