Fullkorn vs raffinerade spannmål – Vilket är bäst för dig?

Fullkorn vs raffinerade spannmål – Vilket är bäst för dig?

När det kommer till spannmål finns det två huvudtyper – fullkorn och raffinerade spannmål. Men vad är skillnaden mellan dem och vilket är egentligen bäst för din hälsa?

Fullkorn

Fullkorn innehåller alla delar av kornet, inklusive kärna, skal och grodd. Detta gör dem till en rik källa av fiber, protein och olika vitaminer och mineraler såsom B-vitaminer, zink och magnesium. Eftersom fullkorn också innehåller långsamma kolhydrater så bidrar de också till en långsam och stabil frisättning av energi i kroppen. Exempel på fullkorn inkluderar fiberhavre, quinoa, brunt ris och fullkornsvete.

Raffinerade Spannmål

Raffinerade spannmål har genomgått en process där det yttersta lagret av kornet tas bort. Detta innehåller vanligtvis kornets skal och grodd vilket innebär att de förloras, och du tappar en källa av fiber och viktiga näringsämnen. Vad som återstår är stärkelse som effektivt bryts ner i kroppen och omvandlas till socker (glukos). Exempel på raffinerade spannmål inkluderar vitt bröd, vit pasta och risgryn.

Vilket är bäst för dig?

Fullkorn är definitivt den bättre källan när det kommer till spannmål. Fiber och näring som finns i hela korn har visat sig bidra till en minskad risk för hjärtsjukdomar, diabetes, värkande mage och cancer. Dessutom kan hela korn bidra till att hålla dig mätt längre och hålla blodsockernivåerna stabila.

Men vad ska du göra om du föredrar smaken av raffinerade spannmål? Det finns ett sätt att förbättra deras näringsvärde genom att välja produkter som har blivit förstärkta med B-vitaminer och järn.

Slutsatsen är att du borde byta ut raffinerade spannmål med hälsosammare alternativ. Det finns många goda alternativ som du kan använda för att laga bröd, pasta och annat.

Skriv en kommentar