Behöver vi kosttillskott med omega-3?

Behöver vi kosttillskott med omega-3?

Omega-3 är en grupp fleromättade fettsyror som räknas som essentiella, för att må bra behöver vi få i oss tillräckliga mängder från det vi äter och dricker. Det är ett omdiskuterat näringsämne och en del menar att vi borde ta kosttillskott för att få i oss det vi behöver. Men hur får du i dig omega-3 och vilka grupper riskerar brist? Omega-3 gör en hel del viktiga saker i kroppen. Några av uppgifterna är att:

  • Bygga och reparera celler
  • Minska risken för blodproppar
  • Hjälpa njurarna att fungera på rätt sätt
  • Förbättra immunförsvaret
  • Bidra till en god utveckling hos barn och foster

Vilka livsmedel är rika på omega-3?

Vi börjar med att titta på vilka livsmedel du hittar omega-3 i. Många förknippar det med fisk, och det är helt rätt: omega-3 finns främst i fet fisk som lax, makrill och sill. Det finns även i alger, rapsolja, rapsprodukter och valnötter.

Vem riskerar brist på omega-3?

De grupper som riskerar brist på omega-3 är främst de som inte äter fisk överhuvudtaget, t ex vegetarianer och veganer. Förvisso finns det vegetabiliskt omega-3, men det tas inte upp av kroppen på ett lika bra sätt som det animaliska. Därför är det viktigt att optimera intaget av omega-3 om du inte äter fisk överhuvudtaget.

Olika typer av omega-3 – DHA, EPA och ALA

DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra) är de vanligaste formerna av omega-3 och är de som finns i animaliska livsmedel, som t ex fisk. Vegetabiliskt omega-3 brukar vara i form av ALA (alfalinolensyra). Men varför är detta bra att tänka på? Jo, som sagt är animaliskt omega-3 svårare att ta upp, eftersom det behöver omvandlas till EPA och DHA i kroppen. Exakt hur svårt det är vet vi inte, men det tas inte upp i samma utsträckning.

Vad säger Livsmedelsverket?

Livsmedelsverkets syn på kosttillskott med omega-3 är att de inte behövs. De som äter fisk anses få i sig tillräckliga mängder, och de som inte äter fisk kan istället ha mer rapsolja och rapsprodukter i kosten och på så sätt få i sig omega-3. Det är alltså upp till dig själv om du tycker att det behövs ett kosttillskott som ett komplement till det du äter och dricker.

Skriv en kommentar

Effekten av omega-3 på hjärnans hälsa

Effekten av omega-3 på hjärnans hälsa

Omega-3 fettsyror har visat sig ha potential att förbättra vår mentala hälsa och hjärnans funktion. Här kommer vi att diskutera några av de mest relevanta studierna kring detta ämne och hur du kan förbättra ditt intag av omega-3. Vad är Omega-3? Omega-3 är en grupp av fleromättade fetter som vi får i oss genom kosten. De mest välkända sorterna är ALA (alfalinolensyra), EPA (eikosapentaensyra) och …

Visa hela inlägget
Omega-3: Viktig för hjärnhälsan och mycket mer

Omega-3: Viktig för hjärnhälsan och mycket mer

I dagens inlägg ska vi dyka ner i omega-3-fettsyror och deras betydelse för vår hälsa. Omega-3 är fleromättade fettsyror som är essentiella, vilket betyder att kroppen inte kan producera dem själv och måste få dem via kosten. Vad är Omega-3? Omega-3 består främst av tre typer av fettsyror: ALA (alfa-linolensyra), EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra). ALA finns framförallt i vissa veg…

Visa hela inlägget
 Lax är rikt på DHA och EPA, två fettsyror som är viktiga för hjärnfunktionen

Lax är rikt på DHA och EPA, två fettsyror som är viktiga för hjärnfunktionen

Lax är en av de mest näringsrika fiskarna som finns och det finns många hälsofördelar med att äta lax regelbundet. Här är några av de främsta hälsofördelarna: Rik på Omega-3 fettsyror: Lax är rik på Omega-3 fettsyror, som är viktiga för hjärthälsan och hjärnfunktionen. Omega-3 fettsyror hjälper till att sänka inflammation i kroppen och kan också minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Bra …

Visa hela inlägget
Hur får du i dig tillräckligt med D-vitamin?

Hur får du i dig tillräckligt med D-vitamin?

D-vitamin är ett av de vanligaste näringsämnena att få brist på i Sverige. Detta beror framför allt på att vi får i oss den från solen. Under våra långa vintrar blir det svårt för depåerna i kroppen att räcka, och då kan D-vitaminbrist uppstå. Det har framför allt påverkan på vårt skelett, men teorier finns om att det också är kopplad till allt från våra vinterdepressioner till allvarliga folksjuk…

Visa hela inlägget
Hur antiinflammatorisk kost bidrar till att minska inflammation och förbättra din hälsa

Hur antiinflammatorisk kost bidrar till att minska inflammation och förbättra din hälsa

Kroppen använder inflammation som ett verktyg för att bekämpa infektioner och reparera skada från skador och sjukdomar. Men när inflammation blir kronisk kan den leda till en mängd olika hälsoproblem, inklusive hjärt-kärlsjukdomar, cancer och autoimmuna tillstånd. Det är här antiinflammatorisk kost kommer in; den kan hjälpa till att minska denna skadliga inflammation och förbättra din övergripande…

Visa hela inlägget
Chiafrön - små frön med stora hälsofördelar

Chiafrön - små frön med stora hälsofördelar

Chiafrön har på senare år blivit en populär ingrediens i allt från smoothies till bröd. Men vad är det som gör dessa små frön så speciella? Ursprung och näring Chiafrön kommer ursprungligen från Central- och Sydamerika, där de har odlats och ätits i tusentals år. De är rika på omega-3-fettsyror, kostfiber, protein, kalcium, fosfor, zink och antioxidanter. Omega-3 En av de största fördelarna med ch…

Visa hela inlägget