Effekten av omega-3 på hjärnans hälsa

Effekten av omega-3 på hjärnans hälsa

Omega-3 fettsyror har visat sig ha potential att förbättra vår mentala hälsa och hjärnans funktion. Här kommer vi att diskutera några av de mest relevanta studierna kring detta ämne och hur du kan förbättra ditt intag av omega-3.

Vad är Omega-3?

Omega-3 är en grupp av fleromättade fetter som vi får i oss genom kosten. De mest välkända sorterna är ALA (alfalinolensyra), EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra).

Kampanjer för Omega-3

Den mest omtalade effekten av omega-3 fettsyror är deras effekt på vår hjärna. DHA är en avgörande byggsten i hjärnans gråa substans och påverkar signalöverföringen mellan nervceller.

Omega-3 och vår mentala hälsa

Att omega-3 kan påverka vår mentala hälsa är en ganska ny upptäckt. Men forskningen pekar på att omega-3 kan hjälpa till att lindra symptom på depressiva tillstånd.

Omega-3 och minnet

Även minnet kan gynnas av ett högre intag av omega-3. Studier har visat att den som äter mycket fisk – en rik källa av omega-3 – löper mindre risk att drabbas av Alzheimers.

Hur får vi i oss Omega-3?

Den vanligaste källan till omega-3 är fet fisk, men det finns även i växter, nötter och frön. Om du inte äter fisk kan du till exempel få i dig omega-3 via chiafrön och valnötter.

Slutsatsen är att ett högre intag av omega-3 kan ha en positiv inverkan på vår hjärnhälsa och vårt mentala välbefinnande.

Skriv en kommentar