
Fettlösliga vitaminer – vilka finns det och hur får du i dig dem?
Vilka vitaminer är fettlösliga? Vad skiljer dem från vattenlösliga vitaminer och vad ska du tänka på för att få i dig tillräckliga mängder? Riskerar vi att få brist på några av dem?
Hur tas fettlösliga vitaminer upp av kroppen?
Fettlösliga vitaminer behöver komma i kontakt med fett för att tas upp av kroppen. Därför tas de upp i blodet när de når tarmarna, för att sedan lagras i levern. Till skillnad från vattenlösliga vitaminer kan de lagras under en viss tid, vilket är bra, men det innebär också att vi kan få för stora mängder i kroppen. Därför är det viktigt att ha ett tillräckligt högt intag samtidigt som du inte får i dig för mycket, något som kan hända de som tar kosttillskott.
De fyra fettlösliga vitaminerna
Det finns fyra fettlösliga vitaminer:
- A-vitamin
- D-vitamin
- E-vitamin
- K-vitamin
Det talas framförallt om A-vitamin och D-vitamin. Många associerar A-vitamin med synen, morötter och andra färgglada grönsaker och det är helt rätt. Den är viktig för huden, synen och våra slemhinnor. D-vitamin är viktig för vårt skelett och har många andra funktioner i kroppen. Dessutom är den sammankopplad med andra näringsämnen, t ex mineralet kalcium som den hjälper kroppen att ta upp.
Hur får du i dig fettlösliga vitaminer?
Vi får i oss fettlösliga vitaminer från det vi äter och dricker. Eftersom de är livsviktiga (essentiella) behöver de tillföras regelbundet och i tillräckliga mängder. Det bästa sättet att göra det är att ha en hälsosam och varierad kosthållning som innehåller gott om både fettlösliga och vattenlösliga vitaminer.
Riskerar du brist på någon av dem?
Men hur är det egentligen med fettlösliga vitaminer? Riskerar vi att få brist på någon av dem, och i så fall varför? Vad kan vi göra åt det?
Jo, det ser ut ungefär så här: A-, E- och K-vitamin finns i många livsmedel och är ganska enkla att få i sig. Men det talas alltmer om D-vitaminbrist, speciellt i nordliga länder som t ex Sverige. Orsaken är att stora delar av D-vitaminet vi får i oss kommer från solen. Därför är det bra att ha lite extra koll på symptomen på D-vitaminbrist, speciellt om du tillhör någon av riskgrupperna för brist.
Läs mer om D-vitamin på Hur får du i dig tillräckligt med D-vitamin