Varför får vi träningsvärk? Hur känns det? Går det att undvika?

Varför får vi träningsvärk? Hur känns det? Går det att undvika?

De allra flesta av oss har någon gång fått träningsvärk. Det är framför allt ett tecken på att vi rört oss på ett sätt vi inte är vana vid, eller att vi utsatt delar av kroppen för en kraftigare belastning. Eftersom det främst handlar om ovan eller extra stor belastning kan både vältränade och otränade människor få träningsvärk.

Hur känns träningsvärk?

Träningsvärk visar sig framför allt genom stelhet, ömhet och viss muskelsvaghet i det överbelastade området. Den känns ofta som mest när vi gör rörelser som liknar de vi gjorde när vi tränade. Ett vanligt exempel är att det kan kännas riktigt tungt att gå upp för trapporna när du tränat benen dagen innan.

Det kan göra ont och vara ömt. Men träningsvärk är en naturlig del av att vara fysiskt aktiv och det är inget att oroa sig över. Värken brukar försvinna inom ett par dagar efter lite vila och återhämtning. Det är dock ingen fara att träna igen om du har träningsvärk. Om värken hindrar dig från att träna som vanligt kan du välja ett lugnare pass, eller varför inte lite yoga, mental träning eller mindfulness?

Stretching och träningsvärk

Det pratas ofta om att stretching lindrar träningsvärk, men den forskning som gjorts på området tyder faktiskt på att det inte stämmer. Stretching kan dock vara bra av andra orsaker, t ex för att varva ned efter ett pass och för att hitta närvaro och ro i stunden. Dessutom kan det öka din rörlighet, vilket kan vara bra om du utför aktiviteter som gynnas av det.

När kan värken bero på något annat?

Oftast går det att skilja mellan träningsvärk och träningsskador, men om du är osäker är det bäst att vänta och se. Om det gått över en vecka utan att det blivit bättre kan det handla om en överbelastning eller annan typ av skada. Då kan det vara dags att söka hjälp för smärtan, speciellt om den förvärras med tiden.

5 tips för att komma igång med din träning

5 tips för att komma igång med din träning

Träning är lätt något som hamnar på våra ”to do”-listor. En stressig och oberäknelig vardag gör att träningspassen kan vara det som behöver flyttas eller tas bort för att allt ska gå runt. Men hur kommer du igång med din träning och gör att det håller på lång sikt? Här är 5 tips för att börja röra på sig – och framför allt för att fortsätta.

Löpning för nybörjare

Löpning för nybörjare

Löpning är ett mycket bra sätt att både bränna kalorier, få bättre flås och bli piggare i vardagen – men hur börjar du egentligen på ett hållbart sätt? Trots de goda effekterna kan löpning vara något som orsakar skador och småkrämpor, speciellt hos nybörjare med ovana kroppar. Lyckligtvis går detta att motverka genom några enkla tips.

Är koffein bra eller dåligt för oss?

Är koffein bra eller dåligt för oss?

Sverige är en av världens största kaffekonsumenter och det känns nästan som många av våra arbetsplatser och lärosäten drivs på koffein. Men koffein är ett omdiskuterat ämne. Studier har visat att det har flera goda effekter, samtidigt kan det dock göra oss nervösa och påverka nattsömnen negativt. Här tittar vi närmare på fördelarna och nackdelarna med koffein.

Komma i form hemma

Komma i form hemma

I takt med att coronapandemin blivit en del av vår vardag vill allt fler hitta alternativ till gymmet. Promenader, löpning och utegym är alla gångbara möjligheter - men om du helst inte vill lämna hemmet, vad finns det då för förslag? Jo, ganska många faktiskt! Här tittar vi på hur du kan komma i form hemma.

Behöver de som tränar äta mer vitaminer och mineraler?

Behöver de som tränar äta mer vitaminer och mineraler?

Träning är ett av de allra bästa sätten att få en bättre hälsa, men när du motionerar hårt förbränner du också en hel del energi. Du behöver oftast kompensera med kolhydrater och proteiner. Många undrar dock om de även behöver öka intaget av vitaminer och mineraler till följd av träning.

Hur får du i dig tillräckligt med D-vitamin?

Hur får du i dig tillräckligt med D-vitamin?

D-vitamin är ett av de vanligaste näringsämnena att få brist på i Sverige. Detta beror framför allt på att vi får i oss den från solen. Under våra långa vintrar blir det svårt för depåerna i kroppen att räcka, och då kan D-vitaminbrist uppstå. Det har framför allt påverkan på vårt skelett, men teorier finns om att det också är kopplad till allt från våra vinterdepressioner till allvarliga folksjukdomar.

Hur kan du öka din ämnesomsättning?

Hur kan du öka din ämnesomsättning?

En välfungerande ämnesomsättning (metabolism) gör att din kropp blir bra på att förbränna det du ätit och göra om det till energi. Ju bättre den fungerar, desto större förutsättningar får du att hålla vikten och rent allmänt må bra.

5 bra proteinkällor för dig som inte äter kött

5 bra proteinkällor för dig som inte äter kött

Många förknippar proteinintaget med hur mycket kött och andra animaliska produkter de äter. Det stämmer till viss del, men det är inte riktigt så enkelt – för det finns faktiskt en hel del livsmedel från växtriket som innehåller rejält med #protein. Här tittar vi på 5 riktigt bra proteinkällor för dig som inte äter kött.

5 kostråd för viktkontroll

5 kostråd för viktkontroll

Många kämpar med att hålla vikten, och det finns många utmaningar – det bästa sättet är att tänka långsiktigt och göra bestående ändringar i sin kost. Här kommer 5 kostråd för viktkontroll över längre tid.

Hur många kalorier per dag bör olika människor få i sig?

Hur många kalorier per dag bör olika människor få i sig?

Det finns en hel del rekommendationer och tankar kring hur många kalorier vi bör få i oss varje dag. Men vad är det som gäller, och finns det specifika råd för olika grupper? Här tittar vi närmare på de olika rekommendationerna och vad du ska tänka på för att hitta rätt kaloriintag.

Vilka kosttillskott behöver du egentligen?

Vilka kosttillskott behöver du egentligen?

Idag känns det som att det finns kosttillskott med nästan allt där ute, men vilka behöver du egentligen? Jo, om du tittar på t ex Livsmedelsverket finns det några som behövs, medan andra främst är ett komplement som försäkrar dig om ett fullgott intag. Det bästa sättet att göra bra val är att lära sig om näring från pålitliga källor och sedan ta välgrundade köpbeslut baserat på informationen.

Varför är fibrer så bra för kroppen? Här är 3 orsaker

Varför är fibrer så bra för kroppen? Här är 3 orsaker

Det talas mycket om att äta mer fibrer. Vuxna rekommenderas att få i sig ungefär 25-35 gram fibrer varje dag. Undersökningar har visat att de flesta inte når den nivån - vi behöver alltså äta mer fibrer. Men varför är fibrer så bra för kroppen? Det finns många orsaker och här är tre av de viktigaste.

Vad finns det för olika B-vitaminer?

Vad finns det för olika B-vitaminer?

När vi pratar om näring pratar vi ofta om B-vitaminer och risken att drabbas av B-vitaminbrist. Men vad finns det egentligen för olika B-vitaminer och vilka är det viktigast att hålla koll på? Behöver du ett ta ett kosttillskott med något eller några av dem?

Hur många kalorier bränner olika typer av träning?

Hur många kalorier bränner olika typer av träning?

Träning är ett av de bästa sätten att hålla vikten och, inte minst, att må bra i allmänhet. Men vilken träningsform ska du välja om du vill bränna så många kalorier (kcal) som möjligt på kort tid? Här tittar vi på ungefär hur mycket du kan förbränna på en timme med några vanliga aktiviteter.

Mat för Hälsa

I dag har vi mer möjligheter än någonsin att äta precis det vi vill, från hela världen. Men vad ska man egentligen välja? Och hur påverkar olika livsmedel våra kroppar? Mat för hälsa hjälper dig att maximera din individuella kost.