
Varför får vi träningsvärk? Hur känns det? Går det att undvika?
De allra flesta av oss har någon gång fått träningsvärk. Det är framför allt ett tecken på att vi rört oss på ett sätt vi inte är vana vid, eller att vi utsatt delar av kroppen för en kraftigare belastning. Eftersom det främst handlar om ovan eller extra stor belastning kan både vältränade och otränade människor få träningsvärk.
Hur känns träningsvärk?
Träningsvärk visar sig framför allt genom stelhet, ömhet och viss muskelsvaghet i det överbelastade området. Den känns ofta som mest när vi gör rörelser som liknar de vi gjorde när vi tränade. Ett vanligt exempel är att det kan kännas riktigt tungt att gå upp för trapporna när du tränat benen dagen innan.
Det kan göra ont och vara ömt. Men träningsvärk är en naturlig del av att vara fysiskt aktiv och det är inget att oroa sig över. Värken brukar försvinna inom ett par dagar efter lite vila och återhämtning. Det är dock ingen fara att träna igen om du har träningsvärk. Om värken hindrar dig från att träna som vanligt kan du välja ett lugnare pass, eller varför inte lite yoga, mental träning eller mindfulness?
Stretching och träningsvärk
Det pratas ofta om att stretching lindrar träningsvärk, men den forskning som gjorts på området tyder faktiskt på att det inte stämmer. Stretching kan dock vara bra av andra orsaker, t ex för att varva ned efter ett pass och för att hitta närvaro och ro i stunden. Dessutom kan det öka din rörlighet, vilket kan vara bra om du utför aktiviteter som gynnas av det.
När kan värken bero på något annat?
Oftast går det att skilja mellan träningsvärk och träningsskador, men om du är osäker är det bäst att vänta och se. Om det gått över en vecka utan att det blivit bättre kan det handla om en överbelastning eller annan typ av skada. Då kan det vara dags att söka hjälp för smärtan, speciellt om den förvärras med tiden.