
Hur många kalorier per dag bör olika människor få i sig?
Det finns en hel del rekommendationer och tankar kring hur många kalorier vi bör få i oss varje dag. Men vad är det som gäller, och finns det specifika råd för olika grupper? Här tittar vi närmare på de olika rekommendationerna och vad du ska tänka på för att hitta rätt kaloriintag.
Antal kalorier per dag
Det finns rekommendationer gällande antalet kalorier per dag för olika grupper som uttrycks i spann som bl a beror på fysisk aktivitet. Med hjälp av dessa kan du hitta ett kaloribehov som passar dig och dina förutsättningar.
Kvinnor har ett kaloribehov på mellan 1 700 och 2 500 kalorier per dag. Män har ett kaloribehov på mellan 2 000 och 3 200 kalorier per dag. Barn har ett lägre kaloribehov som ökar i takt med att de blir äldre. När de når 18 års ålder har de samma kalorirekommendation som en vuxen.
Bör de som är fysiskt aktiva få i sig fler kalorier?
Ja, en hög nivå av fysisk aktivitet innebär att det är bra att äta mer för att kunna prestera och få ordentlig återhämtning. Men det beror också på syftet med din träning. En del vill bygga muskler och bli större medan andra vill gå ned i vikt eller hålla sin nuvarande vikt. Och då är det bra att anpassa kosten och kaloriintaget efter det.
Oavsett vad dina mål är det dock alltid bra med fysisk aktivitet, och ännu bättre om du samtidigt tänker på din kosthållning. Det finns gott om information, t ex på Livsmedelsverket, om vad du ska äta och dricka för att må så bra som möjligt.
Fördelning mellan kolhydrater, protein och fett
Men hur ska kalorierna fördelas mellan olika näringsämnen? Jo, ungefär så här: 10-20 % protein, 25-40 % fett och 45-60 % kolhydrater. Generellt är det bra öka andelen protein i takt med att du blir äldre. Tallriksmodellen är enkel och praktisk metod för att ge dina måltider en god balans.
Om du vill gå ned i vikt eller hålla din vikt kan det vara effektivt att äta livsmedel med en högre näringstäthet. Då blir du mätt snabbare samtidigt som du får i dig många nyttigheter. Det kan t ex handla om att byta ut snabba kolhydrater mot långsammare och fiberrikare alternativ.