
Är träning bra för hjärnan och inte bara kroppen?
Vi vet att både konditionsträning och styrketräning är bra för kroppen. Men det finns en hel del forskning som visar att träning även är bra för hjärnan. Här tittar vi närmare på varför träning gör att våra hjärnor mår bättre.
Vad säger forskningen?
Människokroppen är gjord för rörelse, så det är inte konstigt att vissa saker rubbas eller sätts ur spel när vi helt plötsligt börjat vara stillastående stora delar av vår tid. Det är inte bra för oss och därför är det viktigt att hitta sätt att röra sig så mycket som möjligt.
Rörelse och förhöjd puls frigör signalsubstanser, som t ex dopamin. Dessa höjer vår sinnesstämning och motverkar depression. Minnet, inlärningsförmågan och koncentrationsförmågan förbättras. När du rör på dig mer får du även bättre blodcirkulation, vilket leder till bättre sömn och större möjligheter att hantera stress.
Den forskning som gjorts tyder på att fysisk aktivitet har en bred positiv påverkan på hjärnan. Det är alltså inte bara våra muskler och liknande som gynnas. Vi tänker också bättre och mår bättre psykiskt.
Är konditionsträning eller styrketräning bäst för hjärnan?
Båda delar är bra för hjärnan och gör olika saker. Om vi både konditionstränar och styrketränar regelbundet gör vi allt vi kan för att hålla hjärnan och resten av kroppen i god form. Tänk på att du inte behöver träna hårt för att ta del av de goda effekterna.
Rekommendationen är att vara fysiskt aktiv minst två och en halv timme i veckan, och då kan det t ex räcka med en rask promenad. Dina förutsättningar avgör vad som är rätt typ av träning. Och det finns en hel del som tyder på att fysisk aktivitet är ännu viktigare när vi blir äldre.