Är koffein bra eller dåligt för oss?

Är koffein bra eller dåligt för oss?

Sverige är en av världens största kaffekonsumenter och det känns nästan som många av våra arbetsplatser och lärosäten drivs på koffein. Men koffein är ett omdiskuterat ämne. Studier har visat att det har flera goda effekter, samtidigt kan det dock göra oss nervösa och påverka nattsömnen negativt. Här tittar vi närmare på fördelarna och nackdelarna med koffein.

Fördelar med koffein

Koffein har en uppiggande effekt som gör att du kan prestera bättre under en tid. Därför är det inte förvånande att vi ofta dricker kaffe på morgonen när vi behöver en extra boost. Men koffein har också visat sig ha goda hälsoeffekter: det minskar t ex risken för hjärt- kärlsjukdomar och diabetes typ 2. Dessutom finns det lovande studier kring flera andra sjukdomar.

Nackdelar med koffein

De flesta dåliga saker med koffein är kopplade till att det är en beroendeframkallande substans som har inverkan på kroppen och hjärnan. Det påverkar nervsystemet och du kan få abstinensbesvär om du drar ned på intaget. Koffein kan också ge hjärtklappning, nervositet och sömnproblem.

Halveringstid och sömn

Koffein har snabb effekt, oftast inom en halvtimme, men det har också en lång så kallad halveringstid; tiden innan hälften av intaget försvunnit ur kroppen. Det tar ungefär 4-5 timmar innan hälften av det har försvunnit från kroppen, och ytterligare 4-5 timmar innan hälften av det som återstår (25 % av hela intaget) är borta. Det behövs inte ett mattegeni för att förstå att detta kan påverka vår sömn. Därför kan det vara bra att ta din sista kaffe så tidigt som möjligt, speciellt om du har svårt att somna på kvällarna.

Koffein och träning

Men kan koffein bidra till förbättrade träningsprestationer? Jo, det finns en hel del som tyder på det, både gällande konditionsträning och styrketräning. Effekten verkar vara större på konditionsträning, och den optimala tidpunkten att få i sig koffein är ungefär en timme innan träningspassets början.

Behöver de som tränar äta mer vitaminer och mineraler?

Behöver de som tränar äta mer vitaminer och mineraler?

Träning är ett av de allra bästa sätten att få en bättre hälsa, men när du motionerar hårt förbränner du också en hel del energi. Du behöver oftast kompensera med kolhydrater och proteiner. Många undrar dock om de även behöver öka intaget av vitaminer och mineraler till följd av träning.

Hur kan du öka din ämnesomsättning?

Hur kan du öka din ämnesomsättning?

En välfungerande ämnesomsättning (metabolism) gör att din kropp blir bra på att förbränna det du ätit och göra om det till energi. Ju bättre den fungerar, desto större förutsättningar får du att hålla vikten och rent allmänt må bra.

Varför är fibrer så bra för kroppen? Här är 3 orsaker

Varför är fibrer så bra för kroppen? Här är 3 orsaker

Det talas mycket om att äta mer fibrer. Vuxna rekommenderas att få i sig ungefär 25-35 gram fibrer varje dag. Undersökningar har visat att de flesta inte når den nivån - vi behöver alltså äta mer fibrer. Men varför är fibrer så bra för kroppen? Det finns många orsaker och här är tre av de viktigaste.…

Vad är aminosyror och vad gör de i kroppen?

Vad är aminosyror och vad gör de i kroppen?

Vi vet alla att proteiner är viktiga för oss, och de består i sin tur av olika aminosyror. De är livsviktiga byggstenar för vår kropp – när vi får i oss rätt mängd av de många syrorna fungerar kroppen på bästa sätt. En del av oss kopplar aminosyror till träning och kosttillskott, men alla människor behöver få i sig tillräckligt med protein och de aminosyror som det består av.…

5 tips för att komma igång med din träning

5 tips för att komma igång med din träning

Träning är lätt något som hamnar på våra ”to do”-listor. En stressig och oberäknelig vardag gör att träningspassen kan vara det som behöver flyttas eller tas bort för att allt ska gå runt. Men hur kommer du igång med din träning och gör att det håller på lång sikt? Här är 5 tips för att börja röra på sig – och framför allt för att fortsätta.

Behöver vi kosttillskott med omega-3?

Behöver vi kosttillskott med omega-3?

Omega-3 är en grupp fleromättade fettsyror som räknas som essentiella, för att må bra behöver vi få i oss tillräckliga mängder från det vi äter och dricker. Det är ett omdiskuterat näringsämne och en del menar att vi borde ta kosttillskott för att få i oss det vi behöver. Men hur får du i dig omega-3 och vilka grupper riskerar brist?…

Löpning för nybörjare

Löpning för nybörjare

Löpning är ett mycket bra sätt att både bränna kalorier, få bättre flås och bli piggare i vardagen – men hur börjar du egentligen på ett hållbart sätt? Trots de goda effekterna kan löpning vara något som orsakar skador och småkrämpor, speciellt hos nybörjare med ovana kroppar. Lyckligtvis går detta att motverka genom några enkla tips.

« Till start